BAŞKAN SÖZEN’DEN A.Ü ÖĞRENCİLERİNE YEREL YÖNETİM DE

BAŞKAN SÖZEN’DEN A.Ü ÖĞRENCİLERİNE YEREL YÖNETİM DERSİ

Akdeniz Üniversitesi’ndeki düzenlenen “Türkiye'de Merkezileşme ve Yerelleşme Arasında Yerel Yönetimler'' konulu panele konuşmacı olarak katılan, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Büyükşehir Yasası’nı değerlendirdi.

BÜYÜKŞEHİR YASASI MASAYA YATIRILDI

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen ve Büyükşehir Yasası’nın masaya yatırıldığı “Türkiye'de Merkezileşme ve Yerelleşme Arasında Yerel Yönetimler'' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Başkan Sözen panelde kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplarla öğrencilerden büyük alkış aldı. Sözen gençlere yaptığı eğitici konuşmalarının yanında zaman zaman esprili cevaplar vererek sıcak bir ortam oluşmasını sağladı. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Erol Esen başkanlığında düzenlenen panele konuşmacı olarak Adnan Menderes Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Fatma Neval Genç ve Antalya Büyükşehir Belediyesi MHP'li Meclis Üyesi Ertürk Yazar katıldı.

ÖĞRENCİLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ

Paneli, Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimlerini sürdüren 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri, öğretim üyeleri ve eğitimciler yoğun ilgi gösterdi. Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Serkan Doru'nun yaptığı panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Erol Esen, yerel yönetimlerin önemine değinerek “Demokrasinin beşiği olan yerel yönetimler siyasi sistemin de çok önemli bir aktörüdür. Bu paneli düzenlemekteki amacımız öğrencilerimizin Büyükşehir Yasası ile ilgili olarak teorik bilgilerini geliştirmelerini ve birinci ağızlardan öğrenmelerini sağlamak” dedi.

YASAYI ANLATTILAR

Panelde ilk olarak söz alan Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ertürk Yazar, Büyükşehir Yasasını slaytlar eşliğinde detayları ile öğrencilere anlattı. Yasanın eksik ve yanlış bir şekilde hazırlandığını belirten Yazar, Büyükşehir Belediyeleri ile farklı siyası görüşlere sahip ilçelerin hizmet anlamında zorluk yaşadığını söyledi. Prof. Fatma Neval Genç, 2014 yılında yürürlüğe giren 6360 sayılı Belediyeler Kanunuyla ilgi teknik detayları öğrencilerle paylaştı. Prof Genç yaptığı sunum ile belediler kanununun tarihi sürecini anlattı. Panele katılan öğrenciler, tüm katılımcıları can kulağıyla dinledi.

BAŞKAN SÖZEN;

“KURUMLAR BİR ARADA ÇALIŞMALI”

Panelde söz alan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise Büyükşehir Yasası ile ilgili olarak halkın ve belediyenin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Önce turizm kenti Manavgat’la ilgili olarak öğrencileri bilgilendiren Başkan Sözen, Büyükşehir Yasasının halk ve belediye yönetimleriyle paylaşılmadan alelacele devreye giren bir yasa olduğunu vurguladı. Büyükşehir Yasası’nın siyasetten de etkilenen bir yapısı olduğunu belirten Sözen, şunları anlattı.

“Türkiye'mizin çok farklı renkleri var, bu renklerin bir arada yaşaması, kardeşçe yansımasını hayal ettiğimiz bir dönemde yasaların da kurumların bir arada çalışmasını kurgulaması lazım. Bir bölgede kurumlar, el ele koordineli bir şekilde çalışmazsa başarılı olmaz. Bu yasa bizleri birleştirmenin yanı sıra ayrıştırdı. Yasa yürürlüğe girmeden önce 19 merkez mahallemiz vardı. Ancak şimdi aralarında Side gibi turizm merkezlerinin de bulunduğu 106 mahallemiz mevcut. Bunların 78’i köyden mahalleye dönüşen yerlerimiz. Hizmet alanlarımız genişledi. Ama gelirlerimiz artmadı azaldı. Çünkü Büyükşehir Belediyesi önemli gelir kaynaklarımıza el koydu. Mezbaha, terminal, hal, ilan reklam ve su gelirlerimiz elimizden alındı. Yaz aylarında 600 bin nüfusa hitap eden bir kente bu koşullarda nasıl hizmet edebilirsiniz? İller Bankası’ndan belediyelere ödeme, tabelada yazan nüfusa göre ödeme yapılır. Manavgat’ın tabela nüfusu 250 bin iken bu oran yılın 8 ayı yaklaşık 3 katına ulaşıyor. Bu nedenle İller Bankası gelirleri yeterli değil. Bir de Büyükşehir Belediyesi ile farklı siyasi görüşleri taşıyorsanız, cezalandırılıyorsunuz. Yasa adeta ızdırap haline dönüşüyor. Ancak bizler kentimizde halkın sıkıntılarını en aza indirgemeye elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Gelecek kuşakların daha bilinçli bireyler olarak yetişmeleri için elimden gelen tüm çabayı vereceğim. Çağdaş ve modern bir toplum oluşturmak için gelecek kuşaklara büyük işler düşüyor benim onlara güvenim tam gereken konularda her zaman yardıma ve desteğe hazırım '' dedi.