MANAVGAT BELEDİYESİ ANTİK SİDE KENTSEL TASARIM PROJESİNİ H

ANT¦-K S¦-DE KENTSEL TASARIM +çALI+ŞMALARI

MANAVGAT BELEDİYESİ ANTİK SİDE KENTSEL TASARIM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYOR

4 MEYDAN 4 ODAK

Manavgat Belediyesi, 1 yıldır süren çalışmaları neticesinde hazırladığı “Antik Side Kentsel Tasarım Projesi”ni hayata geçirmeye başlıyor.

M.Ö 7. Yüzyıla dayanan köklü tarihi ve doğal güzellikleriyle dünya turizminin gözbebeği olan Side için, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile ortaklaşa çalışılarak hazırlanan ve ilk etabı “4 Meydan 4 Odak” olarak adlandırılan projenin tanıtım toplantısı, Side Ek Hizmet binası Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Belediye Başkan Yardımcıları Sebahat Çevik, Oytun Eylem Doğmuş, Etüd Proje Müdürü Ezgi Öz, belediye meclis üyeleri Hüseyin Erol ve Salih Delikkulak ile Side’de faaliyet gösteren esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRAS KORUNACAK

Tarihi ve kültürel mirasımızı koruyarak gelecek nesillere olduğu gibi aktarmak, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği Side’yi daha güzelleştirip yerli ve yabancı turistlerce daha kolay izlenebilir hale getirmek, bölgede alışveriş canlılığını artırarak esnaflara can suyu olabilmek amacıyla hazırlanan projenin tanıtımı, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen tarafından yapıldı. Esnafların memnuniyet içerisinde yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Manavgat Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü’nce hazırlanan ve içerisinde proje görsellerinin ve anlatımının yer aldığı bilgilendirme kitapçıkları tüm esnaflara dağıtıldı.

SİDE’YE ARTI DEĞER KAZANDIRACAK

Manavgat Belediyesi’nin tarihi ve doğal değerleri büyük titizlikle koruyarak hayata geçireceği projenin uygulanmasıyla ilgili olarak ilk bilgileri Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, sinevizyon gösterisi ile esnaflara aktardı.

Başkan Şükrü Sözen, Adana ve Suriye’de meydana gelen üzücü terör olaylarında şehit olanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileği ile sözlerine başladı. Tarih boyunca pek çok kültüre ev sahipliği yapmış, dünyanın incisi Side’yi ve Side’yi bugünlere taşıyan içindeki esnaf ve vatandaşları çok önemsediklerini belirten Başkan Şükrü Sözen, “Kentsel Tasarım Projesi”ni hayata geçirmekten mutlu olduklarını dile getirdi. 1 yıllık çalışmanın ürünü olan projenin hayata geçmesiyle Side’ye daha da artı değer katacağını söyledi. Başkan Sözen, ilk etabı önümüzdeki hafta başlamak kaydıyla 150 günde bitecek olan projede, 25 bin metrekarelik düzenlemenin 18 bin metrekaresinin traverten döşemesi olacağını söyledi. Başkan Sözen, Koruma Kurulu’nin onayladığı kriterlerde hazırlanan projede aydınlatmaların da yapılacağını söyledi. Sözen, projenin ilk etabının 5 milyon 270 bin TL’ye mal olacağını açıkladı. Sözen, esnafı da düşünerek çalışmanın başlaması için sezon sonunu beklediklerini ve projenin etaplara bölündüğünü vurguladı.

SÖZEN; “ESNAFIN TİCARETİNE ZARAR VERİLMEYECEK”

Başkan Şükrü Sözen konuşmasında, “Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği, tarihe ev sahipliği yapmış Side’yi ve sizleri son derece önemsiyoruz. Geçen dönem bir yürüyüş yolu yapmıştık. Bu dönem de Antik Side’nin içinde tarihi yapısına uygun, bölgeye artı değer katacak kıymetli bir yatırımı hayata geçireceğiz. Bu süreçte 4 odaklı meydan ve bunları birbirine bağlayan cadde ve sokakların doğal taşlarla kaplanması sürecini hep birlikte yaşayacağız. Side’ye bugüne kadar yapılmış yatırımlar var bunları önemsiyoruz ve yapanlara teşekkür ediyoruz. Ama tarihi biraz daha ön plana çıkarmak için o güzel olmayan parke yapılanmasını ortadan kaldırıp, doğal taşlarla Side’yi karakteristik bir yapıya dönüştürmek ve bu güne kadar olmayan aydınlatmasını yapmak istiyoruz. Aynı zamanda olası bir yangına müdahale edilebilecek bir hale getirmek bizim için çok önemli. Projenin ilk etabı 150 günde tamamlanacak. Yapacağımız yatırımın tamamı 25 bin metrekarelik bir düzenleme alanını kapsıyor. Bunun 18 bin m’si traverten kullanılarak yapılacaktır. Side’yi her saatte sağlıklı kılabilmek için aydınlatma sistemleri planladık. İşin ilk etabı 5 milyon 270 milyonluk bir yatırım. Ama siz değerli esnafımızın ticaretinize zarar vermemek adına etaplara böldük. İlk etapta sezon başlayıncaya kadar yetiştirebileceğimiz kısmını ihale kapsamına aldık. Sezona işin sarkmaması anlamında yapılabilecek bölümleri ilk etapta yapacağız. Side’ye koyduğunuz katkılar için hepinize teşekkür ediyorum. Projenin uygulanmasında mutlaka sıkıntılar olacaktır. Ama bu süreci el birliğiyle çalışarak, birbirimizle paylaşarak geçirirsek daha iyi olur. El birliğiyle çalışarak güzel bir çalışma ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Side’nin hak ettiği noktaya oturması, esnafın işlerine katkı yapabilmek her zaman öncelikli planımız oldu. Bu projenin hazırlanma süreci 1 yıla yakın zaman aldı. Herkese çalışmaları için teşekkür ederim” dedi.

liman caddeesi

m1 giri+ş meydan¦-

ESNAFTAN BAŞKAN SÖZEN’E TEŞEKKÜR

Ardından söz alan Etüd Proje Müdürü Ezgi Öz, projeyle ilgili bilgileri görseller eşliğinde aktardı. Öz, projenin hazırlanmasında “Side’nin dünü ve bugünü” başlığı ile yola çıkıldığını ve tarihi dokuya uygun bir proje hazırlandığını anlattı. Öz, projenin genel aksları 4 meydan ve 4 meydanı birbirine bağlayan Turgutreis, Liman, Cami-Menekşe Sokağı’nı kapsadığını belirterek her meydana yapılacak olan çalışmaları tek tek anlattı. Ardından konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Sebahat Çevik ise yapılacak olan çalışmanın antik alanları ile ilgili bir düzenleme olmadığını belirtti. Sebahat Çevik, çok yoğun ticaret ve yaya akışının içinde yapılacak olan çalışmanın sıkıntısız yürütülmesi için belediye olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Daha sonra esnaflar ve katılımcılarla projeyle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Projeyi son derece beğendiklerini belirten esnaflar, zamanlama konusunun da son derece uygun olduğunu dile getirerek çalışması nedeniyle Başkan Şükrü Sözen’e teşekkür etti.

m2 liman meydan¦-

m3 vista meydan¦-