İLK KADIN ARKEOLOGUMUZ JALE İNAN SİDE’DEKİ PARKTA YAŞAYA

DSC_7184

İLK KADIN ARKEOLOGUMUZ JALE İNAN SİDE’DEKİ PARKTA YAŞAYACAK

Manavgat Belediyesi Mart ayı meclis toplantısı, Side Ek Hizmet Binası Meclis Salonu’nda yapıldı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in başkanlığında toplanan Manavgat Belediye Meclisi’nde Side’de düzenlemesi devam eden büyük parka Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan’ın adı verilmesi 7. Ek gündem maddesi olarak meclise sunuldu.

İlk 6 madde, imar plan değişikliklerinin oy birliği ile ilgili komisyonlara havale edildi. 7. Gündem maddesiyle ilgili söz alan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side Ek Hizmet Binası karşısında düzenlemesi devam eden 5 bin m2’lik parka neden Jale İnan verilmesi gerektiğini açıkladı. Jale İnan’ın Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olduğunu ve Side’deki kazılarda büyük emeği olduğunu belirten Başkan Şükrü Sözen, ismin onaylanması halinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açılışının yapılacağını söyledi. Şükrü Sözen, “Side Ek Binamızın kuzeydoğusunda atıl halde bulunan parkımızı yeniden düzenliyoruz. Jale İnan, Side’de yaşamış Sideli’lerin de çok iyi tanıdığı ve bu bölgenin emekçisi değerli bir kadınımızdır. Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olması nedeniyle, Türkiye tarihinde öncü bir rol üstlendiğini düşünüyoruz.

DSC_7190

Uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek vermiş; çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Antalya ve Side müzelerinin kurulmasını sağlamıştır. Programlı kazıların dışında tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları da gerçekleştirmiştir. Parkımızın “kadın” temalı olmasını da istiyoruz. İnan’ın dışında parkımızda Türkiye tarihine damga vurmuş Cumhuriyet kadınlarımıza da yer vereceğiz. Parkımızı 8 Mart gününe yetiştirerek açılışını da aynı gün tüm Manavgat halkımızla birlikte yapacağız” dedi. Başkanın konuşmasından sonra Manavgat Belediye Meclis üyeleri Side’deki parkın Jale İnan Parkı olarak adlandırılmasına oy birliği ile karar verdi. Manavgat Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinden görevlendirilen 60 kişinin, parkı, 8 Mart’taki açılışa yetiştirmek için çalıştığı belirtildi.

DSC_7214

DSC_7227