Belediyemiz gürültüye el koydu..

Manavgat Belediyesi, eğlence mekanlarında "Çevresel Gürültünün Önlenmesine Yönelik Bilgilendirme Toplantısı" yaptı. Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki yapılan toplantıya eğlence mekanı, restoran, kafe ve turizm işletmesi sahipleri katıldı.

Gürültü raporu hazırlayacaklar
Uygulama ile ilgili bilgiler veren İl Çevre ve Orman Müdürlüğü mühendisi Nuray Yanar ve Ufuk Ağdak, Çevresel Gürültünün Değerlendirme Raporu’nun işletmeler tarafından 1 Eylül 2009 tarihine kadar mutlaka düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Çevre İl Müdürlüğü yetkilisi Nuray Yanar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 7 Mart 2008 tarihli Çevresel Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nce eğlence mekanlarının il, ilçe ve beldelerde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, İlçe Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Bakanlıktan yetki belgesi alan belediyeler tarafından denetiminin yapılacağını ifade etti. Avrupa Birliği Gürültü Kirliliği Kriterlerini yerine getirmek için işletme sahiplerinin gürültü seviyesi ölçüm tedbirlerini en geç 1 Eylül tarihine kadar alması gerektiğini belirten Nuray Yanar, eğlence yerlerinde gürültü seviyesinin ölçümünün 2872 Sayılı Çevre Yasası gereğince zorunlu olduğunu kaydetti.

1 Eylül 2009 son tarih
Yanar, işletme sahiplerine yönelik yaptığı konuşmada şunları söyledi. "640 kilometrelik sahil şeridi içerisinde eğlence yerlerinin sayısı oldukça fazla. Hal böyle olunca gürültü konusunda oldukça fazla şikayetler gelmekte. Bakanlığımız da bu eğlence mekanlarının en yakın çevrelerinde bulunan yapılara verdiği gürültü kirliliği seviyelerini ortaya koymak ve bu seviyeleri minimize etmek ve alınması gereken tedbirleri hazırlamak amacıyla Çevresel Gürültü Değerlendirme Raporu'nun hazırlatılmasını istiyor. Rapor Bakanlığın yetki verdiği firmalara hazırlatılması gerekli.Bu konuda eğitim almış, uzmanlaşmış, gerekli sertifikasyon işlemlerini tamamlamış olmaları gerekir. Raporunuzda işyerinizdeki gürültü seviyenizin çevresindeki işyerlerine ve evlere ne tür zarar verdiği ortaya çıkacak. Eskiden işletmelere 1 Ağustos'a kadar süre verilmişti. Ama sorunlar yaşandığı için bu süre 1 Eylül 2009'a kadar uzatıldı"

Raporlar belediyeye sunulacak
Raporların hazırlandıktan sonra ilgili belediyelere sunulması gerektiğini dile getiren Yanar, yetki devri yapılmış belediyeler tarafından bu raporların tek tek incelemeye alınacağını, uygunsuzluk halinde ise tedbirlerin alınacağını açıkladı. Yanar, "Raporlarınız incelenecek. Eğer sizin işyeriniz her açıdan uygunsa sorun yok. Uygun değilse tedbirlerin alınması istenecek. İşletmeye belli bir süre verilecek. Belediyelere Bakanlık tarafından yetki verilmemişse, raporlarınızla Çevre ve Orman Müdürlüğü ilgilenecek" diye konuştu. Eskiden gürültü yönetimine karşı işletme sahiplerinin kulaktan dolma bilgilerle hareket ettiğini dile getiren Yanar, ruhsatlandırma aşamasında da bu durumun önem kazanacağına işaret etti. Yanar, "Sakın kulaktan dolma işlem yapmayın. Bakanlık artık bu böyle olmayacak" dedi.