Belediyemizden AB Paneli

3Belediye Başkanımız Sözen; "Manavgat çok yakında gerçekleştireceği olumlu projeleri sayesinde uluslararası projeler ev sahipliği yapan cazibe merkezi haline gelecektir" dedi.

Manavgat Belediyesi tarafından "Türkiye AB İlişkilerinde Müzakere Süreci" konulu panel düzenlendi. Manavgat Belediyesi Gençlik Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirilen panelde Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ ve CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek birer sunum yaptılar. Panelin oturum başkanlığını ise AB Uzmanı Fevzi Gökhan Kutlu yaptı. Panele Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Kızılot Belediye Başkanı Mustafa Keçer, Oymapınar Belediye Başkanı Tevfik Güven, TUDER Başkanı C. Haydar Barut, MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, MASİAD Başkanı Ahmet Boztaş, Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Abudllah Akça, Şoförler Odası Başkanı Muammer Ünal, TEMA Manavgat Şube Başkanı Şenay Malbora, ADD İlçe Başkanı Osman Duran, Türk Eğitim-Sen Antalya 2 nolu Şube Başkanı Fethi Kurt, MZO başkanı Rasim metin, CHP İlçe Başkanı Abbas Tarakçı, BBP İlçe Başkanı A. İhsan Kılınç, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet Oktay, İl Genel meclisi ve Belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen gerçekleştirdi. Sözen konuşmasında, "Avrupa Birliği serüvenimiz yaklaşık 50 yıldır ülkemizin dış ilişkileri açısından gündemindeki yerini korumaktadır. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki köklü bir geçmişe dayanan üyelik ilişkisinde ülkemiz, müzakerelerin başlandığı ve resmi olarak aday statüsüne alındığı bir konuma gelmiştir. Gerek coğrafi konumu, gerekse eğitimli genç nüfusu ile güçlü bir konumda olan ülkemizin sahip olduğu avantajlarının Avrupa Birliği’ne büyük faydalar sağlayacağına kuşkusuz inanıyoruz. Aynı şekilde Avrupa Birliği’nin de demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü yolunda kat etmiş olduğu olumlu adımların da üyelikle birlikte ülkemize avantajlar getireceğini de biliyoruz. Mensubu bulunduğumuz Cumhuriyet Halk Partisi Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Birliği temsilciliğini Türkiye’den açan ilk parti olarak sürece samimi olarak dahil olmuş ve bu konudaki istek ve gayretini bir kez daha ispatlamıştır. Partimiz yetkili organlarınca her zaman dile getirildiği gibi Avrupa Birliği'ne "Onurlu Üyelik" dediğimiz, bağımsızlığımızdan ödün vermemek koşulu ile gerekli üyelik koşullarının yerine getirilmesi sürecinde bizler de Manavgat Belediyesi olarak yer almaktan büyük bir kıvanç ve mutluluk duyuyoruz. Her yıl milyonlarca yabancı turiste ev sahipliği yapan Manavgat'ımız Türkiye'nin dışa açılan önemli bir penceresi olup, yapacağı başarılı çalışmaları ile Avrupa Birliği yolunda örnek bir kent olma gayretini sürdürmektedir. Manavgat çok yakın zamanda gerçekleştireceği olumlu projelerin sayesinde uluslar arası projelere ev sahipliği yapan bir cazibe merkezi haline dönüşecektir. Bu konudaki çalışmalarımız, hem teknik hem de dış ilişkilerimizin geliştirilmesi anlamında yaptığımız uluslararası ziyaretlerle günden güne daha da güçlü hale gelmektedir. Manavgat ırmağı projemizi uluslararası platformlara taşıyarak bölgesel olarak çok önemli olduğuna inandığımız bu konuyu Avrupa Birliği'nin yetkili organlarına sunarak tanıtma imkânı elde ettik. Söz konusu projemizin yakın bir zamanda hayata geçmesi için çalışmalarımız büyük bir gayret ve azimle devam etmektedir. Bunun en somut örneği temaslarımız neticesinde tanımış olduğumuz ve Manavgat kentimizin hem Avrupa'daki ikili ilişkiler düzeyinde hem de projelerimizin somutlaşıp, hayata geçmesinde katkıları bulunan Avrupa Parlamentosunun çok değerli milletvekili, Sevgili Dostum Sayın İsmail Ertuğ'un davetimizi kırmayarak bugün Manavgat'a gelmesi ve aramızda bulunmasıdır. Konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza sevgilerimi ve saygılarımı iletiyorum" dedi.



Panel başkanı AB Uzmanı Fevzi Gökhan Kutlu, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in konuşmasının ardından sözü Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ'a bıraktı. Ertuğ sunumunda şunları söyledi: "Türkiye'ye 2005 yılında açılan bu kapı Kophennag kriterlerine uyduğu sürece bu işi sonuna kadar takip etmelidir. Avrupa’nın bazı kesimlerinde Türkiye’nin motivasyonunu düşürebilecek söylemler olabiliyor. Bunları göz ardı etmeden çok fazla büyütmemek gerekiyor. Çünkü onlar kendi şahsi görüşlerini söylüyorlar. Ama şunu da bilmek gerekir 27 üye ülke içerisinde Türkiye’nin tam üyeliğine destek veren önemli ülkeler bulunmaktadır. Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin tam üyeliğine sıcak bakan bir çoğunluk bulunmakta. Kıbrıs meselesinin çözülmesiyle birlikte Türkiye’nin AB’ye tam üyelik konusunda daha kolay yol alabileceğini tahmin ediyorum” dedi. Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ’un konuşmasının ardından ise CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek de “Tarihsel Süreç İçerisinde Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri” konulu sunum yaptı. Emek konuşmasında,” Türkiye Avrupa Ekonomik topluluğunun 1958 yılında kurulmasından kısa bir süre sonra 31 Temmuz 1959’da tam üye olmak için başvuruda bulunmuştur. Cumhuriyetimizin kurulmasından bu yana hatta daha öncesinden beri batılılaşma ve modernleşmenin eş tutulması özellikle 2. dünya savaşından sonra Avrupa kıtasında merkez olarak kurulan siyasi ve güvenlik oluşumlarının tümüne katılmaya ülkemiz yönelmiştir" dedi.