Manavgat`ta Üniversite Atılımı

Manavgat`ta bir üniversite kurulması için Kaymakam Hacı İbrahim Türkoğlu`nun başlattığı girişimler, dün Manavgat Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu ve belediye meclis üyeleriyle yapılan paylaşımlarla devam etti. Manavgat`ta bir Açık Öğretim Sınav Merkezi, Bilimsel Araştırmalar merkezinin kurulması için görüşmeler yapmak amacıyla kente gelen Eskişehir
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Gündoğan, Manavgat Kaymakamı Hacı İbrahim Türkoğlu ile birlikte Manavgat Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu`nu makamında ziyaret etti. Ziyarete Manavgat Belediyesi eski Başkanı Akay Şenel, MATSO Başkanı Dr. Şükrü Vural, CHP`li meclis üyeleri Ramazan Taş, Erşan Özden, Hasan Şekerlisoy, Sema Ecevitoğlu, Hasan Öğrekçi ve Abdullah Uğur ile AKP`li belediye meclis üyeleri Ahmet Ali Erol ile Halil Çınar da katıldı.

Meclis üyeleri ve Halimoğlu ağırladı
Manavgat Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, Rektör Rektör Prof. Davut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Naci Doğan ve Kaymakam Hacı İbrahim Türkoğlu`nu belediye girişinde büyük bir nezaketle ayakta karşıladı. Daha sonra toplantı masasına geçen heyet, burada kentte bir üniversitenin kurulabilmesi için paylaşımlarda bulundu. Kaymakam Hacı İbrahim Türkoğlu, "Sayın Rektörümle 1.5-2 aydır kentimizde bir üniversitenin kurulabilmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Bu amaçla sizlerle de paylaşımlarda bulunmak istedik" dedi. Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu ise, "Biz her zaman eğitime önem veriyoruz. Eğitim, olmazsa olmazlarımızın arasında yer alıyor. İnşallah görüşmelerimiz olumlu sonuç verecek. Birleşerek kentimizdeki üniversite atılımı için en doğru ve iyi kararı vereceğimize inanıyorum" diye ekledi.

Anadolu Üniversitesi atılımı
Daha sonra söz alan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, üniversitenin geçmişi, hedefi ve projeleri ile ilgili olarak meclis üyeleri ve katılımcılara bilgiler verdi. Anadolu Üniversitesi olarak Türkiye`nin ve dünyanın en büyük üniversitelerinden birisi olduklarını belirten Prof. Aydın, Manavgat`a da bu değeri kazandırmak istediklerini dile getirdi. Prof. Aydın, "Sizler üniversitemizi açıköğretim olarak biliyorsunuz. Ama Anadolu Üniversitesi Anadolu topraklarında kurulan ilk üniversitedir. Anadolu Üniversitesi, 3`ü uzaktan öğretim sistemi uygulayan 12 fakültesi, 6 yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuvarı,3 meslek yüksekokulu, 9 enstitüsü, 23 araştırma ve uygulama merkezi ile 15 araştırma-geliştirme-uygulama birimiyle evrensel üniversite değerlerine sahip Türk Yüksek Öğretiminde ilklere imza atmış bir üniversitedir. Üniversitemizde 5 bin idari, 2 bin akademik personel var. 1 milyon 300 bin açık öğretim öğrencimiz var. Örgün öğrenci sayımız ise 27 bin. Bugüne kadar bünyemizden 4 üniversite çıkardık. Çok güçlü bir örgün yapımız mevcut. Türkiye`deki öğrencilerin yüzde 48`i bizim üniversitemizde yani her iki kişiden biri Anadolu Üniversitesi öğrencisi" diye konuştu.

Hedef yaşam boyu eğitim
Prof. Aydın, 90 akademisyenle birlikte önümüzdeki 10 yılın hedeflerini belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Hedeflerinin "Yaşam Boyu Eğitim" olduğunu da ekleyen Aydın, bir dünya üniversitesi olmak yolunda emin adımlarla ilerlediklerini anlattı. Aydın, "Artık dünyamızda ve Türkiye`de her işi yaparım zihniyeti kalmadı. Zaten küresel dünyada her işi yapanlar eleniyorlar. Bu amaçla biz de bazı alanlar belirledik ve bu alanlarda en iyi olmaya çalışıyoruz. Açık Öğretim, Havacılık, Raylı Sistem ve Özel Eğitim önümüzdeki 10 yıldaki üstünlük alanlarımızdan bazılarıdır. Bu konuda mükemmel olmak istiyoruz. Bakanlıktan bu 4 alanda etkili olmak için yetki istedik. 400 milyonluk yatırım yapmayı düşünüyoruz. Bunun yüzde 50`sini üniversitemiz kaynaklarından harcayacağız. Havacılık alanındaki eğitimlerimiz için Antalya`da ve bu bölgede yer baktık. Orman Müdürlüğü ile görüştük. Bize Karain`i gösterdiler. Ancak pilotlarımız olmayacağını söyledi. Artık eğitimde açık ve örgün farkı kalmayacak. Öğrenciyi sınıfa kapatmak dönemi bitti. Manavgat`taki çalışmalarımızı bu düşünceyle sürdürüyoruz" dedi.

Manavgat heyeti de Eskişehir`e gidecek
Rektör Prof. Aydın`ı dikkatle dinleyen meclis üyeleri, yapılacak olan paylaşımlarla Manavgat`ta üniversite kurulması çalışmalarını süratle artıracaklarını söyledi. Manavgat Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu ve meclis üyeleri, Rektör Aydın`ın daveti üzerine önümüzdeki günlerde Anadolu Üniversitesi`nin kente sağladığı gelişimi yerinde incelemek amacıyla Eskişehir`e gitme kararı aldı. Halimoğlu, "Sayın Rektörümüz bizleri Eskişehir`e davet ederek büyük bir incelik yaptı. Aramızdan belirleyeceğimiz meclis üyeleriyle birlikte bir heyet olarak yakında Eskişehir`e giderek bölgeyi gezeceğiz. Bunun dışında yaptığımız istişareler sonucunda Belediye Hastanesi`nin üniversite olarak değerlendirilmesi gündeme geldi. Ancak bizler bunun yasal prosedürlerini araştırmak zorundayız. Her şeyi yasalara uygun yapmak zorundayız. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.