SİDE’DE TKB ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Manavgat Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle “Kültürel Miras Alanlarında Dayanıklılık” konulu Çalıştay, Side Kültür Evi’nde düzenlendi. Yangın ve iklim değişikliğinde tarihi eserlerin dayanıklılıkları ve nasıl korunması gerektiği konuları ele alındı.

DSC_2898

Manavgat Belediyesi’nin girişimleriyle büyük dönüşümün yaşandığı 3000 yıllık Antik Side, uzmanlarına çalışma konusu olmaya devam ediyor. Manavgat Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle “Kültürel Miras Alanlarında Dayanıklılık” konulu Çalıştay, Side Kültür Evi’nde düzenlendi Manavgat Belediyesi Başkanı Şükrü Sözen’i temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Hakime Yılmaz’ın katıldığı çalıştaya, ÇEKÜL Vakfı yetkilileri, Manavgat Belediyesi teknik personeli, Side Müze Müdürlüğü yetkilileri, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi KUDEP (Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü şehir plancıları, ANKA (Antalya Kültürel Miras Derneği) arkeologları, Ormana Active yetkilileri, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı üyeleri, Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü arkeologları, YİKÖB (Yatırım İzleme Koordinatörü) birim yetkilileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi mimarları katıldı.

DSC_2904

YANGIN VE İKLİM KONUSU ELE ALINDI

Çalıştay, ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı Koordinatörü Alp Arısoy moderatörlüğünde 2 oturum şeklinde başladı. Sunumlarla devam eden çalıştayda, İklim Değişikliğine Uyum Politikaları kapsamında “dayanıklılık” kavramı, insan yerleşimlerine yönelik politika ve uygulamalar üzerine sunumlar düzenlendi. İlk oturumda Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Yüksek Mimar Hakime Yılmaz, Manavgat’ta var olan doğal ve kültürel değerleri katılımcılara görseller üzerinden anlattı. Hakime Yılmaz: “Manavgat Antalya’nın ikinci büyük ilçesi. Bu anlamda içinden ırmak geçen antik dönemden günümüze kadar ulaşan Manavgat ırmağı ile hakikaten Antalya’nın özel ilçelerinden bir tanesidir. Bu nedenle korunması çok önemlidir” dedi. İkinci oturumda ise, Anıtlar Kurulu Mimarı Serap Sevgi, yangın sebeplerini ve yangın sonrasında etkilenen antik yapılar ve iklim değişikliği risklerine karşı ne tür önlemler alınması gerektiğini katılımcılara aktardı. Oturumlar sonrasında katılımcılar kendi içlerinde gruplara ayrılarak sorunlar hakkında fikir ve çözüm önerilerini paylaştı. Side’de yaşanan değişim ve dönüşümü yerinde izlemek üzere katılımcılarla birlikte teknik gezi yapıldı.

DSC_2912

DSC_2924