MANAVGAT ULUALANI KORUMA PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI

Çok Kıymetli Halkımız,

Manavgat’ımız, içinde barındırdığı doğal, tarihi güzellikleri ve turizm potansiyeli ile dünya ve Türkiye turizminin kalbinin attığı, gelişime ve geleceğe açık ender güzellikteki kentlerden birisidir.

Manavgat’ın geleceği olan Ulualan Bölgesi, sahil bandında henüz yapılaşmamış, konumu, Akdeniz’e kıyısı, Manavgat ırmağı, doğal yapısı ve orman alanları ile bütünleşen doğal yapısı ile kent ve bölge halkımız için çok büyük önem arz eden ender nitelikteki boş alanlardan birisidir.

ULUALAN, DOĞANIN BİZE MİRASIDIR ve başta Manavgat belediyemiz olmak üzere geçmiş 50 yılda, gözbebeği gibi korunarak bugüne kadar taşınmıştır.

Bilindiği üzere;

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 30 Aralık 2018 tarihinde onaylanan planda, yaklaşık 3000 dönümlük alan, 3 tanesi konaklamalı 750'şer dönüm, 1 tanesi konaklamasız 550 dönüm olmak üzere 4 ayrı parça halinde sadece "Golf Alanı" kullanımlarına tahsis edilecek şekilde ULUALAN’ı, Manavgat Kentinden ve tüm halkımızın kullanımından izole ederek koparan bir planlanmıştır.

MANAVGAT BELEDİYESİ, TÜM SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI,MESLEK ODALARI VE TÜM MANAVGATHALKI, HAKLI VE ONURLU bir duruş sergileyerek; yapılan bu yanlışlığa kayıtsız kalmamış,

Tüm STK’ların katılımıyla “ULUALANI KORUMA PLATFORMU” kurularak 100 bine yakın imza ile anılan planlamaya itiraz etmiştir. Manavgat halkı olarak, 2019 yılında konuyla ilgili yaptığımız toplantılar sonrasında Ulualan’da golf alanları istemediğimizi, buranın daha işlevsel bir şekilde planlanması gerektiğini,

“Manavgat bölgesinin yoğun orman alanlarından oluşan bir bölge olduğu, bölgenin bir çok defa yangına maruz kaldığı, Turizm alanları ve yerleşim alanları ile iç içe bulunan orman alanlarına herhangi bir yangında acil müdahalenin çok önem taşıdığı ULUALAN’DA bulunan ormana ait mevcut yangın pisti/yangın üssünün GOLF alanı yapılması için kaldırılmasının son derece yanlış bir karar olduğunu, Manavgat Belediyemiz ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletmemize rağmen, görüşlerimiz dikkate alınmamıştır.

Bu süreç devam ederken 28.07.2021 tarihinde başlayıp kısa sürede çok büyük ve geniş bir alana yayılan, 10 gün süren ve TÜRKİYENİN EN BÜYÜK YANFIN FELAKETİ olarak tarihe geçen büyük bir yangın yaşamıştır.

BU YANGINDA 70 BİN HEKTAR ALAN YOK OLMUŞ, 59 MAHALLE VE 33.000 CANLI TÜRÜ ETKİLENMİŞTİR.

Bu büyük yangında Ulualan bölgesindeki pist ve ormana ait bina aktif bir şekilde yangın üssü olarak kullanılmış yangın felaketinin çok daha büyük boyutlara çıkması engellenmiştir.

hhh (3)

hhh (5)