Belediyemizden sigara denetimi...

Tüm Türkiye'de 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Sigara yasağı kapsamında Manavgat Belediyesi Zabıta ekipleri de 4207 Sayılı Kanun gereğince sigara denetimi yaptı. Denetimler Kapalı Çarşı'dan başlarken çarşı esnafı sigara yasağı hakkında bilgilendirildi.

Tüm Türkiye'de 19 Temmuz 2009 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Sigara yasağı ile birlikte bir çok yerde denetlemeler yapılmıştı. Bu kapsamda Manavgat Belediyesi Zabıta ekipleri de 4207 Sayılı Kanun gereğince sigara denetimi yaptı. Denetimler Kapalı Çarşı'dan başlarken çarşı esnafı sigara yasağı hakkında bilgilendirildi. Manavgat Belediyesi İmar ve Şehircilik Bölümü Müdürlüğü Mühendisi Alpaslan Gün ile Manavgat Belediyesi Zabıta ekiplerinin katıldığı denetimlerde esnafa sigara yasağı hakkında bilgi verildi. Kapalı Çarşı içerisindeki dükkanlarda olduğu kadar çarşı içerisinde de sigara içilmesinin yasak olduğunu belirten Alpaslan Gün; çarşı üzerinde havalandırılmaların bulunmasının sigara içilebileceği anlamına gelmediğini söyledi.

Üzerinde çatısı olan her yerde sigara içmek yasak
Gün yaptığı açıklamada, "Biz bugün vatandaşımızı bilinçlendirmek ve yasağa olan tepkilerini ölçmek için burada bulunmaktayız. Bir çok esnafımızın yasadan bilgisi var. Bazı eksikleri var, mesala sigara içilmeyeceğine dair gerekli uyarı levhaları bulunmamakta. Biz bunlar için her hangi bir işlem yapmıyoruz. Bu eksikliklerin giderilmesi yönünde uyarıda bulunuyoruz. Kapalı çarşının konum itibariyle kapalı alan olduğunu ve burada sigara içilmemesi ayrıcada içirtilmemesi konusunda uyarıda bulunduk. Sadece kapalı çarşıda değil yasak. Üzerinde çatısı olan her yerde sigara içmek yasaktır. Ayrıca biz yasa koyucu değil yasayı uygulayan konumundayız" dedi

Yasak turistler için de geçerli
Denetimleri yaparken turistler konusuna da değinen zabıta ekipleri, onların da kurallara ve yasaya uymak zorunda olduğunu söyledi. Zabıta ekipleri, “Buraya alış veriş yapmaya gelen gerek yerli gerekse yapanca misafirler de bu kurala uymak zorundadırlar. Kapalı Çarşı Derneği Yönetimi, çarşının girişlerine ve gözle görülebilecek yerlere sigara yasağı konusunda uyarıcı levha koyması da gerekiyor. Zabıta ekipleri, Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 184 ihbar hattı kurulduğunu da vurguladı. Ekipler, “Uyarılara rağmen sigara içmeye devam eden ister turist olsun ister esnaf olsun ihbar edilebilir. Sigara içen için 69 TL içiren içinse 5 bin TL ceza verilecek. Kapalı Çarşı Dernek Başkanı Duran Açıkgöz ise; gerekli yerlere uyarı tabelalarını koyacaklarını ve çarşı içerisinde sigara yasağına uyulmasına yardımcı olacaklarını ifade etti.