Başkan Sözen`den Turizm Haftası Mesajı

Turizm farklı kültürlerin farklı topraklarda bir araya gelmesini sağlayan bir etkinlik alanı olarak önem kazanmaktadır. Ülkemiz ve bölgemiz açısından turizmin öneminin hepimiz bilincindeyiz. Turizme sahip çıkma gereği, her bireyin ve özellikle yerel yönetimlerin öncelikli görevidir.

Topografik özellikleri, doğal, tarihi ve kültürel eserleriyle, dağları, ormanları, yaylaları, ırmağıyla, Titreyengölüyle, Side`siyle, Köprülü Kanyonuyla, şelalesiyle, 5 yıldızlı turistik tesisleri, plajları, sanayisi, insan gücü kapasitesi, eğlence yerleri, turizmle iç içe güzel, yürekli insanlarıyla hayaller kenti Manavgat`ımızı turizmde daha iyi noktalara taşımak görevimizdir.

Uluslararası veriler bakımından değerlendirildiğinde Manavgat`ın tek başına Liechtenstein, Malta, Andorra gibi Avrupa`daki pek çok ülkeden daha yüksek potansiyele sahip olduğu söyleniyor. Monte Carlo ve San Marino`nun Manavgat`ın yanında isminin bile söz konusu olmadığı vurgulanıyor.

MANAVGAT HER YIL BİR KÖY KADAR BÜYÜYOR

Manavgatımızın, nüfusu belli bir düzeye ulaşmış, bölgedeki turizm potansiyeli ile buna dayalı gelişen ticaret ve hizmetler sektörünün lokomotif etkisiyle kent olma sürecini tamamlamış bir yerleşimdir. Manavgatımızda Kentleşme oranı yüzde 48`dir. 1975`ten itibaren son 35 yılda ilçe merkezinin nüfusu 8 kat artmıştır. Bunun nedeni 2000`li yıllarda turizme geçilmesidir. İl Genelinde ilçeler bazında kentsel nüfus artış hızı en yüksek yerleşim yeri Manavgat olmuştur. Bölgedeki nüfus artışı yüzde 21`dir. Bölgemiz turizmden dolayı yoğun göç almaktadır. 2010 yılı verilerine göre ilçe merkezine yılda 1973 kişi gelmiştir. Bu demektir ki, Manavgat nüfus bakımından her yıl bir kalabalık köy kadar artmaktadır.

Manavgat Belediyesi olarak turizmle doğru orantılı artan nüfusa hizmet götürmek için canla başla çalışmaktayız.

TURİZM HER ZAMAN İLK PLANDA

Geçtiğimiz yıl Türkiye 30 milyon, Antalya 11 milyon, Manavgat 3.5 milyon turist ağırlamıştır. 2012 yılında hedefimiz Türkiye`de 31 milyon, Antalya`da 12 milyon, Manavgat`ta 4 milyon turisti ağırlamaktır. Yabancı turistlerin Türkiye`de tercih ettiği ilk 5 bölgeden birisi Manavgat?tır.

Verilere göre Antalya`ya gelen turistin yüzde 33`ü Manavgat bölgesine aittir. Bölgemizde 150 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bunun 20 bini
Sorgun Titreyengöl turizm bölgesindedir. Önümüzdeki yıl bölgemize 7 otel daha yapılacaktır. Bu da 5 bin yatak kapasitesine denk gelir.

Turizm gelirleri bakımından da Manavgat Türkiye`ye büyük katkı yapmaktadır. Türkiye`deki turizm gelirleri 24 milyar dolar iken Manavgat`ın 3 milyar dolardır.

Yüksek bir turizm potansiyeli olan bölgemizde yıllık ortalama istihdam 40 bin civarındadır. Yüksek sezonda otellerimizdeki istihdam oranı 60 bine ulaşmaktadır. Toplam nüfusumuzun yüzde 20`si turizmle uğraşmaktadır.

Manavgat Şelalesi`ni her yıl 1 milyon turist gezmektedir. Bunun dışında ilçemizdeki bot turizmi de önemli konumdadır. Irmakta seyir eden 150 adet botumuz her yıl 700 bine yakın turisti ağırlamaktadır. Vergi gelirleri bakımından da Manavgat 35 ilin önündedir. Buna rağmen karşılığını alamadığımız ise ortadadır.

Bu veriler turizmin bölgemizde ne kadar etki ettiğiniz göstergesidir.

Büyük bir aşkla, sevdayla bağlı olduğumuz, adeta açık hava müzesi ve cennet görünümündeki Manavgat`ımızda bu potansiyeli, en iyi şekilde değerlendirmek ve dünya turizm gelirlerinden hak ettiğimiz payı alabilmemiz için her türlü gayreti göstermenin bilinci içindeyiz.

MANAVGAT BİR BÜTÜN

Her zaman dile getirdiğimiz gibi, Turizm anlayışımızda Manavgat`ı Sorgun, Kızılağaç ve Titreyengölüyle bir bütün olarak düşünmek ve her birini Manavgat`ın markası oluşturacak şekilde değerlendirerek hizmet götürmek yatmaktadır. Manavgat Belediyesi olarak hizmet gücümüzün büyük kısmını, direkt olarak bölgenin sorunlarının giderilmesi konusunda kullanıyoruz.

Bölgenin mevcut sorunları ana başlıklar halinde su, kanalizasyon, çevre düzeni, dereler ve güvenlik gibi sorunlardır. Bu hususlarla ilgili olarak Fen İşleri, İmar Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz çözüm noktasında gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Kentte turizmle ilgili alt yapı çalışmaları ise büyük bir titizlikle ve hızla yürütülmektedir.

Avrupa Birliği ile ortaklaşa yaptığımız dev İçme Suyu Temin Projesi, yüksek yatak kapasitesine sahip Kızılağaç Bölgesi`nin önümüzdeki 50 yıllık içme suyu sorununu çözecektir.

KENTİ GÜZELLEŞTİRİYORUZ

Manavgat Belediyesi olarak öncelikli amacımız içinde yaşamaktan zevk aldığımız bir Manavgat`ı yaratmaktır. Bizlerin rahatça ve huzurla yaşadığı kentimizde, turizm hareketliliğinin de artacağı inancındayız. Kentimizi güzelleştirmek için bir adım daha atarak 3 etapta (Yukarıhisar, Yukarıpazarcı ve Aşağıhisar) Irmak Kıyısı rekreasyon projelerimizi de başlatmış bulunmaktayız. Yabancı turistlerimiz içinde gezmekten zevk alacakları bir alana daha bu şekilde kavuşmuş olacaktır.

Manavgat Markası için gerekli adımlar da belediyemizce atılmaktadır.

Manavgat`ımız gönül ve hizmet verenlerin mücadelesiyle gelecekte muhteşem bir turizm şehri olma yolunda ilerlemektedir. Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarla Manavgat`ı dünya turizminde marka şehir yapmak istiyoruz. Şehirleşmesi, mimarisi, çevreye gösterilen özeni, güçlü ekonomisi, turizmi, doğası, tarihi ve kültürel dokusuyla önümüzdeki on yılların Manavgat`ı muhteşem olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle bir Turizm Haftasında daha vatandaşlarımızı imkanları ölçüsünde turizm etkinliklerine katılmaya, ülkemizin ve Manavgat`ımızın her köşesini görmeye ve tanımaya çağırıyorum

Şükrü SÖZEN
Manavgat Belediye Başkanı