Manavgat Belediyesi`nden Mavi Kart Uygulaması

Manavgat Belediyesi,büyük çevreci bir çalışmaya daha imza attı.Irmak ve deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla sintine atıkların kontrollü olarak alınması esasına dayanan Mavi Kart uygulamasına resmen başlandı.

Deniz ve Irmak Kirliliğini Önlemek İçin
İnsan odaklı,çevreci ve yatırımcı belediyecilik anlayışı ile hareket eden Manavgat Belediyesi büyük, çevreci bir çalışmaya daha imza attı. Irmak ve deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla gemi ve teknelerdeki sintine atıkların kontrollü olarak alınması esasına dayanan Mavi Kart uygulamasına resmen başlandı.Uzun süredir konu üzerinde çalışan Manavgat Belediyesi Çevreyolu Köprüsü üzerinde belediyeye ait 5 iskele ile bir Mavi Kart merkezi oluşturup,hizmet verecek elemanlarını da görevlendirdi.Mavi Kart uygulaması ile gemi ve teknelerden kaynaklanan deniz ve ırmaktaki kirliliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Tekneler Takip Altında
Sisteme göre Mavi Kart Elektronik Atık Takip Sistemi ile,ne kadar atık oluştuğu,hangi kıyı tesisine verildiği,ne şekilde bertaraf edildiği elektronik olarak web ortamında online olarak izlenebilecek. Ayrıca Mavi Kart sayesinde yat ve diğer teknelerdeki sintine,pis su ve çöplerin denize yasadışı boşaltılması da önlenebiliyor.Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen,konuyla ilgili uzun süredir çalıştıklarını ve uygulamanın sağlıklı biçimde yürütülmesi için her türlü alt yapının hazırlandığını söyledi.Başkan Sözen, mavi kart sistemiyle teknelerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önüne geçileceğini,katı atıkların da belediyeye ait olan 5 yanaşma iskelesinden alınabileceğini dile getirdi.

Fiyat Tarifeleri de Belirlendi
Konu,Manavgat Belediyesi`nin 2013 yılı Haziran ayı meclis Toplantısında da gündeme geldi.Toplantının 8.gündem maddesinde Mavi Kart uygulaması genelgesine göre gemilerden atık su alımı tarifelerinin belirlenmesi görüşmeye açıldı.Toplantıda teknelerden mavi kart uygulamasıyla yeni sintine alım tarifeleri oy birliği ile onaylandı.Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen,meclis toplantısında yaptığı konuşmada Manavgat Irmağı`nın gerek temizliği gerek seyrüseferlerde bir düzene girmesi amacıyla göreve geldikleri günden bu yana mücadele ettiklerini ancak yetki karmaşası yüzünden pek çok engellerle karşılaştıklarını söyledi.

Amaç Irmakta Düzeni Sağlamak
Başkan Sözen, şunları söyledi.``Manavgat`ımızda gezinti tekneleri turizmi çok büyüyerek yılda 1 milyon turisti ağırlayan bir sektör haline geldi.Aynı zamanda çevreyle direkt ilintili bir durum söz konusu. Bu yüzden mavi kart uygulamasını son derecede önemsedik.Daha önceki çalışmalarımızda Liman Başkanlığı, Kooperatif ve DTO ile müşterek bir protokol yapılmıştı.Ama liman başkanlığı buradan fes edildi, ardından protokol tek taraflı fesh edildi.Hal böyle olunca Manavgat ve sektör ciddi şekilde zarar gördü.Ama belediye olarak biz bu yetki karmaşası içinde kendi üzerimize düşen görevi yaparak ırmağa bir düzen getirmeye çalıştık.Mavi kart uygulaması bu çalışmalardan biridir.Türkiye genelinde kontrol altında tutulan bir yöntem.Tekneci arkadaşlar buna uymadıkları takdirde ciddi cezalar alabiliyorlar.Modern bir şekilde sintine boşaltım yerlerimizi, WC`lerimizi yaptık.Mavi kartlarımızı istedik.Bilgisayarımızı oraya kurduk. Ve şimdiden sonra belediyenin kontrolünde sintine alımları olacak. Daha profesyonel zeminde temiz bir çevre yaratılacak.Bununla ilgili teknelere uygulayacağımız fiyat tarifesini belediyemizden meclisimizden geçirmemiz gerekiyor. Bir komisyon oluşturduk komisyonumuz tekneciler kooperatifi ile de beraber çalışarak etraftaki marinaları da değerlendirerek mantıklı bir ücretlendirme tarife listesi oluşturdular.Amaç kuruma para kazandırmaktan ziyade sektöre hizmet etmek,çevreye sahip çıkmak.Manavgat`ımıza ve tüm bu sektörde çalışan arkadaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun``.