Manavgat`ta Yağlı Pehlivan Güreşleri Heyecanı

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, bu yıl ilk kez 30 Eylül 2012 Pazar günü Manavgat`ta yapılacak olan 1.Manavgat Yağlı Pehlivan Güreşleri`nin tanıtımı amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Külliye Camii`nde başpehlivanlarla kılınan Cuma Namazından sonra Irmak Kıyısındaki Pınar Balık Restoran`da düzenlenen basın toplantısına Kırkpınar Başpehlivanları Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Kemal Karaboğa, Serhat Gökmen, Hasan Gündoğdu, İsmail Koç`un yanı sıra, Manavgat Yağlı Güreş Komitesi üyeleri ve Antalya`nın yetiştirdiği güreşçiler de katıldı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ilkini yapacakları olan güreşlerle ilgili bilgi verdi. Türk toplumunun örf, adet ve geleneklerinde ata sporu yağlı güreşlerin öneminin büyük olduğunu dile getiren Başkan Sözen, belediye olarak geleneklere sahip çıkmak adına böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi. Güreşlere 15 bin civarında izleyici beklediklerini vurgulayan Başkan Sözen, bu nedenle tribün sayısını artırdıklarını, hazırlıkların da sürdüğünü anlattı. Bu yıl ilki düzenlenen Yağlı Güreşlere 60 kadar başpehlivanın katılacağını söyleyen Başkan Sözen, şimdiye kadar 400 güreşçinin kayıt yaptırdığını, güreş tarihine kadar da bu sayının 600`ü bulacağını söyledi. Yağlı Güreşlerin turizme de katkı sağlaması amacıyla 4 dilde bastırılan afiş ve tanıtım broşürlerinin otellere dağıtıldığını belirten Başkan Sözen, acentalarla anlaşıldığını, güreşleri izlemeye gelen turistler için özel tribün de yaptırıldığını vurguladı. Başkan Sözen Güreş Ağalığı için hazırlanan altın kemeri de basın mensuplarına tanıttı.

Akşamüstü saat 16.00`da ise başpehlivanların ve Mehteran takımının katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da katıldı. Başpehlivanlar, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve Kaymakam Bulgurlu mehteran eşliğinde Manavgat Stadyumuna kadar halkı selamlayarak yürüdü. Mehterli yürüyüşe halk büyük ilgi gösterdi. Başkan Sözen konuşmasında şunları söyledi. "Türk toplumu onurlu bir geçmişe sahip. Bu onurlu geçmişte başarılarımız, tarihi hikayelerimiz, gurur verici kazanımlarımız var. O tarihlerden bugüne kadar gelen örf, adet, geleneklerimiz var. Türk toplumu duygusal geçmişine sahip çıkan bir toplumdur. Bu değerlerimizin içinde de tarihimizden gelen spor faaliyetlerimizden yağlı pehlivan güreşleri vardır. Türkiye`de örnek aldığımız güreş organizasyonları var. Kırkpınar`da 651.`si düzenledi, Elmalı`daki 660`ıncısı düzenlendi. Sporcu insan duygusal insandır. Güreşi seven ve bu sporu yapan kişiler örf adet ve geleneklerine bağlı terbiyeli insandır. Bu kültürü bildiğimiz için, Manavgat halkının güreşe verdiği önemi bildiğimiz için, bu spor anlayışının kaybolmaması adına bu organizasyonu düzenledi. Bu bilinçle güreşi seven insanlarla bir araya geldik. Bir komite oluşturduk. Bu işi siyasetin dışında tutarak bütün Manavgat`a mal edebilmek adına karma bir komisyon oluşturduk. Ciddi bir çalışma sonunda Pazar günü güreşlerimizi düzenleyeceğiz. Bu güreş organizasyonumuzu son derece önemsiyoruz. Geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Herkesin emeği ve basınımızın da katkısıyla yüzümüzün akıyla çıkacağımızı düşünüyorum. Türkiye çapında iz bırakmış pehlivanlarımızın bir çoğu Antalya bölgesinden çıkmış. Manavgat Stadyumunda tribünlerimizi hazırladık. 10 bin insanı tribünlerde ve daha fazlasını sandalyede oturtmayı planlıyoruz. Bölge olarak en iyisini yapmaya çalışacağız. Manavgat halkımız buna layık. Kırkpınar ve Elmalı ayarında organizasyon yapacağımıza inanıyorum.

400`ün üzerinde kayıt yaptıran güreşçimiz var. 600 civarında güreşçimizin iştirak edeceğine inanıyoruz. Ali Gürbüz, Mehmet Yeşil Yeşil, Osman Aynur, Mustafa Kemal Karaboğa, Serhat Gökmen, Mehmet Selvi, Hüseyin Çetin, Hasan Gündoğdu, İsmail Koç, Hüseyin Demir, Salih Torun, Ali Altın, Recep Kara, Şaban Yılmaz, Gökhan Arıcı, Güngör Ekin, Fatih Atlı gibi Türkiye`nin başpehlivanları güreşecek. Yağlı Güreşlerimizin turizme katkısı olacağı inancındayız. Duyurularımızı otellerde yaptık. Turistlerimize ayrı tribün hazırladık. Turistlerimizin taşınması için turizm acentelerimizle görüşmelerimiz oldu. Bu kültürün anlatılması adına böyle bir misyonumuz var. 4 dilde afişlerimizi dağıttık. Tanıtımı ve geleneksel hale getirilmesi adına basınımıza ciddi iş düşüyor. Manavgat Yağlı Güreşlerinin kazasız belasız, Türk sporuna, Güreş Federasyonumuza ve tüm güreşçilerimize ve Manavgat halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz"dedi.