Manavgat Belediyesi Kurban Bayramı Hazırlıkları

Manavgat Belediyesi Kurban bayramında vatandaşların dini vecibelerini daha rahat ve konforlu bir şekilde yerine getirebilmeleri amacıyla çalışmalarına başladı.

Kurban Bayramında kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanlarını kesmelerine, vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak ve kurban kesim işlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için gerekli usul ve esasları belirleyen ``2012 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ`` gereğinde oluşturulan Kurban Kesim Komisyonu toplantısına katılan belediyenin ilgili birimleri, alınan kararlara göre hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.

Kurban Kesim Yerleri
Bu kapsamda Manavgat`ta kurban kesim yerleri belli oldu. Manavgat Belediyesi, komisyon üyelerince de onaylanan kurbanlık hayvan satış yerleri olarak Çeltikçi Köyü Yolu Kavşağı ve Kavaklı Mahallesi Hayvan Pazarı`nı belirledi. Çevre sağlığının korunması amacı ile kurban kesimi için standartlara uygun kapalı ve uygun yeri bulunmayan vatandaşlar için ise ilçe merkezinde mezbahane, Pazartesi Pazarı Halk Pazarı, Eski Balıkhane yeri, Uğur Oto Yıkama, Yunus Emre İlköğretim Okulu Park Yeri, Çarşamba, Perşembe ve Cumartesi Pazar Yerleri kurban kesim yerleri olarak belirlendi. Ayrıca özel yerlerde kesim yapmak için müracaat eden Aşağı Işıklar Köyü Barış Suyu Yolu Kavşağındaki Besihane, İmam Hatip Lisesi Park alanı, İmam Hatip Lisesi Pansiyonu Park alanı ile Efe Oto Yıkama da kesim yeri olarak tespit edildi. Belediye ekipleri belirlenen alanlarda kurban kesimlerinin sağlıklı yapılması için çalışmalarına başladı.

Umuma Açık Yerlere İzin Yok
Önceden belirlenmiş kesim yerlerinde kurbanını kesme imkanı bulamayan vatandaşların ise Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu Uygulama Yönetmeliği`nin 92. maddesi gereğince kurbanlık hayvanlarını, çevresi kapalı kendi bahçelerinde usulüne uygun, çevreye zarar vermeyecek ve çevreden görülmeyecek şekilde, çocukları uzak tutarak kesebilmelerine de imkan tanındı. Park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları yeterli olmayan mahallelerde kurban kesimine izin verilmemesi, kıyma makineleri ile et çekme, sakatat temizleme ve kelle ütülmesine hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceği Zabıta Müdürlüğü`nce açıklandı.

HEM Kurs Düzenleyecek
Alınan kararlar kapsamında Zabıta Müdürlüğü`nce kurbanların Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü`nden ``Kurban Kesim Belgesi`` olan ve belediye tarafından izin verilmiş kişiler tarafından kesilmesine, kesim belgesi ve müsaade belgesi olmayan kimselerin kurban kesmelerine izin verilmeyeceği de açıklandı. Bu arada Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü`nce bayramdan önce gerçekleştirilmek üzere Kurban Kesme Kursu düzenleneceği, kurslarda Belediye Zabıtası Veteriner hekimi ve Belediye Kasabı`nın eğitici olarak görev yapacağı belirtildi. Kurban kesmek isteyen kasaplar ve kurban kesim belgesi olan elemanların 15 Ekim 2012 tarihine kadar Belediye Başkanlığı`na müracaat ederek izin almaları gerektiği belirtildi.

Hayvan Hakları İhlal Edilmeyecek
Kesimlerin Belediye Mezbahası ve diğer toplu kesim yerlerinin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nce görevlendirilecek Veteriner Hekimler marifetiyle kontrol altında tutulacağı da belirtildi. Kesimlerde Hayvan Hakları ihlallerine fırsat verilmeden, hayvanları strese sokmayacak şekilde planlı ve dikkatli bir şekilde yapılmasının sağlamasına çalışılacağı da vurgulandı.