Manavgat Belediyesi Hayvan Barınağı Törenle Açıldı

Manavgat Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Barındırma ve Bakım Merkezi,Örnek Mahallesi Kum Mevki`nde törenle açıldı.Açılış törenine Manavgat halkının yanı sıra çeşitli okulların öğrencileri büyük ilgi gösterdi.

Manavgat Belediyesi`nin çevre ve doğa ile ilgili yaptığı yatırımlar kapsamında, kentte bir ilk olan Sokak Hayvanları Geçici Barındırma ve Bakım Merkezi,Örnek Mahallesi Kum Mevki`ndeki yerinde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Manavgat halkının yanı sıra öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, açılış öncesi konuklarla ve barınağı gezmeye gelen öğrencilerle tek tek ilgilendi.

Çocukların İlgisini Çekti
3 bin 600 metrekare alan üzerinde inşa edilen ve içinde 1 adet hizmet binası, 1 adet bekçi binası, evcil hayvan kafesleri, kanatlı hayvan kafesleri, 300 metrekarelik içinde su kuşlarının bulunduğu gölet, çocuk oyun alanları, otopark, yürüyüş yolları ve kuş yuvalarının yer aldığı kentin ilk hayvan barınağı özellikle çocuklar ve hayvan severlerin büyük beğenisini aldı. Açılışa katılanlar Başkan Sözen ile birlikte kafesleri ve hayvan barınağının bulunduğu alanı tek tek gezerek inceledi.Kafeslerdeki kedi ve köpekler ile kanatlı hayvanlar, sevimlilikleri ile büyük sempati topladı.

Sözen``Oy Kaygısı Gütmedik``
Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen öncelikle soğuk havaya rağmen açılışa katılan herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Hayvan Barınağının inşası sırasında eleştiriler almalarına rağmen yılmadan yollarına devam ettiklerini belirten Başkan Sözen,``Hayvan Barınağımızı yaparken kimileri bizi eleştirdi. Şunu yapmasaydınız da bu yatırımı yapsaydınız diyenler oldu. Biz yolumuza devam ettik. Biz kimileri gibi oy kaygısı gütmedik. Buradan bize oy gelir mi diye hesap yapmadık. Hayvanlar oy kullanmıyor çünkü. Yaşayan tüm canlıların hizmet almaya hakkı olduğunu düşündük``dedi.

Bu Dünya Sadece İnsanlara Ait Değil
Başkan Sözen konuşmasında şu sözlere de yer verdi.``Bu gün burada bu kadar çok vatandaşımızı, öğrencilerimizi, bizlere destek veren sizleri görünce ne kadar doğru bir iş yaptığımızı, ne kadar doğru bir hizmete yatırım yaptığımızı bir kez daha anladım. Belediyeler yerel idare olarak bulundukları belde ve bölgenin bütün ihtiyaçlarında imzaları olan, problemlerini gidermekle yükümlü olan kurum ve kuruluşlardır. Ve bizler görevlerimizi yaparken yaşayan tüm canlıların ihtiyaçlarını düşünüyoruz. Her biri üzerinde kafa yoruyoruz. Bu dünya sadece insanlara ait değil. Hayvanıyla, bitkisiyle tüm canlılara ait. Ancak bazen biz, sadece bize aitmiş gibi davranıyor, onları dışlıyoruz. Bazı insanların yaklaşımları ise onları sömürmekten öteye gitmiyor. Dünyaya yararından çok zararı dokunan insanoğlu, doğasının dışında davranmayan her zaman doğanın dengesindeki yerini bilip, bu dengeyi koruyan hayvanlara da zarar veriyor.

Sevgimize her zaman sevgi ile karşılık veren ve menfaat gütmeyen hayvanlar bizler için birer nimettir. Geçmişte anılarını yazan seyyahlara göre bir toplumun medeniyetinin gelişmişliğini gösteren en önemli unsur, hayvanlara gösterdikleri muameledir. İnsanların hayvanlara olan yaklaşımları, kişilerin içindeki merhameti, medeniyetini gösterir. Çünkü medeni insan çevresindeki tüm canlılara karşı sorumluluk taşır. Çok bilinen bir yargı vardır. Hayvana değer vermeyen, hayvanı sevmeyen insanı sevemez diye. Bu mekanı oluştururken böylesi bir düşünceden yola çıktık.Önce insan, önce yaşayan tüm canlılar dedik. Hayvan barınağımızı yaparken kimileri bizi eleştirdi. Hayvan barınağı yapmasaydınız da şu yatırımı yapsaydınız diyenler oldu. Mutlaka eleştirilere açığız. Kendimizi eleştirilere göre yönlendiriyoruz. Ancak bu hizmette yılmadık. Yolumuza devam ettik. Çünkü biz kimileri gibi oy kaygısı gütmedik. Buradan bize oy gelir mi diye hesap yapmadık. Hayvanlar oy kullanmıyor çünkü. Biz bu kente bu hizmeti getirirken, tıpkı insanlar gibi yaşama hakkı, barınma hakkı, sağlık hakkı olan hayvanlarımızı düşündük.

Kaldı ki, bu hizmet belediyelerin yapmakta zorunlu oldukları bir yükümlülük.`5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa` göre hayvan barınakları yapmak ve çalıştırmak işi belediyelere verilmiş bir görevdir. Bu görevi de düşünerek hizmetimizi gerçekleştirdik. Kendi bölgemizdeki hem insanların hem de hayvanların sağlığını ve sağlıklı bir ortamda yaşamasını düşündüğümüz için böyle bir çalışma yaptık. Belki yeterli değildir. Belki eksiklerimiz vardır ama iyi niyetimiz eksikliklerimizi kapatır diye düşünüyorum. Bu gün burada açılışını yaptığımız bu mekan, sadece Hayvan Rehabilitasyon Merkezi değil. Aynı zamanda kentte atıl olan bir yeri de değerlendirerek Manavgat`a kazandırdık. Şimdi Manavgat`ın caddelerinde ve sokaklarında bulunan sahipsiz, bakıma muhtaç, yaşlı ve hastalıklı sokak hayvanları görevlilerimiz tarafından yakalanarak barınağımızda korumaya alınıyor. Hayvanlara burada veteriner hekimimiz tarafından kısırlaştırma, tedavi, aşılama ve küpe takılma işlemleri yapılacak.3-5 gün süreyle kontrol altında tutulup tedavileri tamamlanan hayvanlar tekrar alındıkları bölgede doğal ortama bırakılacaklar. Hasta, yaşlı ve güçten düşmüş sakat olan sokak hayvanlarımız ise barınağımızda sürekli tutulacak. Bu mekanın açılmasında görev alan başta veterinerimiz olmak üzere tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Manavgat`ımıza hayırlı uğurlu olsun``