GİRİTLİLER EVİ SİDE KENT MÜZESİ AÇILDI

GİRİTLİLER EVİ SİDE KENT MÜZESİ AÇILDI

Manavgat Belediyesi, 3000 yıllık geçmişe sahip Side'nin tarihinde önemli bir yeri olan Giritlilerin anılarını yaşatmak ve kent kültürüne katkı sağlamak amacı ile Giritliler Evi Side Kent Müzesi'ni törenle hizmete açtı.

Yoğun ilginin olduğu açılış törenine Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, CHP İlçe Başkanı Aliye Coşar, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Antalya Giritliler Derneği Başkanı, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, turizmciler, Giritli vatandaşlar ve çok sayıda yerli yabancı turist katıldı.

586A0986

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından konuşma yapan Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik Artvin'de gerçekleşen terör saldırısını kınarken, terör saldırılarında ölen şehitlere de Allah’tan rahmet diledi. 3000 yıllık önemli bir tarihi geçmişe sahip Side’nin pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını belirten Başkan Sözen, kendine öz örf, adet ve gelenekleri olan Giritlilerin bu geçmişte önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Tarihe ve geçmişe verdikleri önemi vurgulayan Başkan Sözen, '' Geçmişlerine, dünlerine, tarihlerine, örflerine, adetlerine bağlı olmayan, sahip çıkmayan, dününü unutan toplumlar hiçbir zaman mesafe kat edemezler. Bunun büyük örnekleri tarihte mevcut. Dünüyle, gelenekleriyle, örfüyle, adetiyle bu günü yaşamaya çalışan toplumlar her zaman başarılı olmuşlardır.

586A1126

3000 yıllık tarihi bir geçmişi olan bir yarımada burası. Birçok medeniyeti içinde barındıran bir yarımada, onun için bizler de bu müze ile geçmişimize bir nebze olsun ışık tutabilmek adına burayı hizmete açıyoruz'' dedi. Başkan Sözen, Giritlilerin tarihi ile ilgili de kısa bilgi verdi. 1900’lü yılların başında Yunan istilasından kaçan Giritlilerin 2’inci Abdulhamit tarafından Anadolu’da Kadriye, İhsaniye, Selimiye ve Ahmediye köylerine yerleştirildiğini belirten Başkan Sözen, bunlardan en önemlisinin şimdiki Side olan Selimiye olduğunu söyledi. Selimiye’de ilk etapta 68 hane Giritli’nin yerleştiğini ardından bu sayının arttığını söyledi. Konuşmaların ardından müzenin yapımında emeği geçenlere plaketleri verildi ve açılış kurdelesi kesildi. Hizmete açılan müze halk tarafından büyük beğeni topladı. Yaklaşık 300 eserin yer aldığı müzenin gezilmesinin ardından kokteyle geçildi. Hoş sohbetlerin edildiği buluşmada Girit müzikleri eşliğinde dans eden çiftler renkli görüntüler oluşturdu. Birçok Giritlinin hayali olan Giritliler Evi Side Kent Müzesi, ziyaretçileri geçmişte yolculuğa çıkardı.

586A1165